Οργανόγραμμα Βάπτισης

6 Μήνες πριν τη Βάπτιση

Ήλθε η στιγμή που θα ορίσουμε την ημερομηνία του μεγάλου γεγονότος της βάπτισης του αστεριού μας.
Πρέπει να ορίσουμε την ημέρα και την ώρα της βάπτισης του αστεριού μας για να έχει επισήμως πλέον το όνομά του (ανεπισήμως σίγουρα το έχετε αποφασίσει και ήδη το αποκαλείται με αυτό).
Οι περισσότερες βαπτίσεις γίνονται αμέσως μετά το Πάσχα, Άνοιξη, Καλοκαίρι και τους πρώτους Φθινοπωρινούς μήνες.
Αν η βάπτιση γίνει στην εκκλησία της ενορίας σας, τη μέρα που θα κλείνετε την εκκλησιά πρέπει να προσκομίσετε το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού σας.
Αν θέλετε η βάπτιση να γίνει σε άλλη εκκλησία πρέπει να πάρετε από τον ιερέα της ενορίας σας ένα πιστοποιητικό που ονομάζεται Παρά Ενορίας Βάπτιση. Αυτό θα το παρουσιάσετε στον ιερέα της εκκλησίας που θέλετε να κάνετε την βάπτιση.
Τελειώνοντας με τα διαδικαστικά της εκκλησίας άμεσα πρέπει να γίνει και η επιλογή του χώρου της Δεξίωσης.
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω ο χώρος πρέπει να βρίσκεται κοντά στην εκκλησία ή σε μια λογική απόσταση για να μην ταλαιπωρούμαστε.
Είναι σημαντικό να γίνει έγκαιρα η επιλογή του χώρου δεξίωσης διότι με την τέλεση πολλών βαπτίσεων και γάμων, αν καθυστερήσουμε δεν θα βρίσκουμε εκεί που θέλουμε και θα μειωθούν οι επιλογές μας.
Για τον ίδιο λόγο πρέπει να κλείσουμε Φωτογράφο.

3 Μήνες πριν τη Βάπτιση

Λίστα με τους καλεσμένους:
Πολύ σημαντική η κατάρτιση της. Από αυτή θα εξαρτηθούν πολλά πράγματα τα οποία θα δούμε στη πορεία.
Μία λίστα θα πρέπει να κάνουν οι γονείς και μια οι ανάδοχοι ο καθένας με τους δικούς του καλεσμένους και μετά θα γίνει μια κοινή.
Στη λίστα αυτή πρέπει να καταγραφούν ξεχωριστά τα παιδιά και ο λόγος είναι για το πόσες παιδικές μπομπονιέρες πρέπει να γίνουν.
Τους περισσότερους καλεσμένους τους έχουν οι γονείς γι’ αυτό είναι λογικό να αναλαμβάνουν και τα έξοδα της δεξίωσης.

2 Μήνες πριν τη Βάπτιση

Θέμα της Βάπτισης, Προσκλήσεις και Μπομπονιέρες (Υποχρέωση των γονέων):
Για να δώσουμε ύφος και χαρακτήρα στη βάπτιση του αστεριού μας πρέπει να κατασταλάξουμε σε κάποιο θέμα.
Τα θέματα ποικίλουν και αλλάζουν αν είναι αγόρι ή κορίτσι.
Γι’ αυτό πρέπει να αποφασίσουμε ποιο θέμα θα ακολουθήσουμε γιατί από αυτό θα εξαρτηθούν το σχέδιο των Προσκλήσεων, των Μπομπονιέρων, του Κουστουμιού ή του Φορέματος του παιδιού και γενικά της όλης διακόσμησης.
Για τα αγοράκια πιο μικρή η ποικιλία αλλά καθόλου ευκαταφρόνητη.
Κυρίαρχο θέμα η θάλασσα (καραβάκια-αστερίες-άγκυρες-ψαράκια-δελφίνια) και γενικά ότι έχει σχέση με τη θάλασσα και το γαλάζιο. Άλλα θέματα είναι τα ποντικάκια-τα αυτοκινητάκια-τα μπρελόκ-οι μπάλες- τα αρκουδάκια-τα αλογάκια κλπ.
Για τα κοριτσάκια δεν το συζητώ είναι πολύ περισσότερες οι επιλογές θέματος.
Μερικές από αυτές: πεταλούδες-μαργαρίτες-νεράιδες-καρδούλες-κουκλάκια-μπαλαρίνες κλπ.
Πάντοτε στο ίδιο ύφος, στυλ και χρώμα θα κινηθούμε και για την διακόσμηση του χώρου δεξίωσης.
Μπορούμε επίσης να βάλουμε μπαλόνια και λουλούδια στα τραπέζια σύμφωνα πάντα με τα χρώματα της μπομπονιέρας και του θέματος που διαλέξαμε.

Βαπτιστικά Ρούχα (Υποχρέωση του Νονού/ας/ων):
Ήλθε επιτέλους η ώρα για τα Βαπτιστικά Ρουχαλάκια του.
Πολλά καταστήματα εξειδικεύονται στο είδος.
Κάντε μια έρευνα αγοράς, πάρτε ιδέες, δείτε τα σχέδια και καταλήξετε σε αυτό που θα σας εμπνεύσει και πιστεύετε ότι είναι το καταλληλότερο και εντυπωσιακότερα για την πρώτη επίσημη εμφάνιση του μωρού.
Αφού καταλήξετε στο Βαπτιστικό Ένδυμα με το αντίστοιχο καπέλο, τα Καλτσάκια και τα Παπουτσάκια τα υπόλοιπα πλέον είναι πιο εύκολα.
Απαραίτητα συνοδευτικά την μέρα της βάπτισης είναι η Συσκευασία των Βαπτιστικών Ρούχων, η Λαμπάδα, ο Στολισμός της Κολυμβήθρας, τα Λαδόπανα, η Ποδιά, το Σετ Λαδιού, τα Μαρτυρικά, το Ευχολόγιο που ποικίλουν σε σχέδια, χρώματα, ποιότητα και τιμές. Επιβάλλεται όλα να είναι ασορτί με το θέμα και τα χρώματα της βάπτισης που διαλέξατε.

1 Μήνα πριν τη Βάπτιση

Μπήκαμε στη τελική ευθεία. Ένα μήνα πριν πρέπει να δώσουμε τις προσκλήσεις για να έχουν το χρόνο οι προσκεκλημένοι μας να διευθετήσουν το πρόγραμμα τους και να μας απαντήσουν έγκαιρα. Η έγκαιρη απάντηση τους θα μας βοηθήσει στον αριθμό των μπομπονιέρων και των γλυκών που θα παραγγείλουμε. Επίσης για τον αριθμό των καλεσμένων πρέπει να ενημερώσουμε τον ιδιοκτήτη του χώρου δεξίωσης για την οργάνωση του χώρου και την ποσότητα του φαγητού.

Γλυκίσματα (Υποχρέωση των γονέων):
Τα γλυκίσματα είναι πάντοτε υποχρέωση των γονέων.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία γλυκισμάτων εκτός από τα πατροπαράδοτα. Επισκεφθείτε ένα καλό ζαχαροπλαστείο και δεν θα ξέρετε τι να διαλέξετε.
Όλα με παιδικά σχέδια, σχήματα και χρώματα ή απλώς με ένα παιδικό περιτύλιγμα τα κάνει τόσο ξεχωριστά και χαρούμενα.
Πείτε στον ζαχαροπλάστη το θέμα που διαλέξατε για να σας καθοδηγήσει και αυτός. Το είδος του γλυκίσματος θα εξαρτηθεί από την εποχή που θα γίνει η βάπτιση.

Σταυρός (Υποχρέωση του Νονού/ας/ων):
Για να ολοκληρωθεί μια βάπτιση πρέπει οπωσδήποτε να αγοράσουμε το σταυρό του μωρού που πάντοτε συνοδεύεται με μία καδένα.

Η Εμφάνιση:
Νονά και μαμά πρέπει να ασχοληθούν με την εμφάνιση τους.
Αγοράστε το φόρεμα και τα παπούτσια που θα νιώθετε άνετα κατά την διάρκεια της βάφτισης και της δεξίωσης.
Περιποιηθείτε τον εαυτό σας δοκιμάστε το χτένισμα σας. Θα είσαστε το σημαντικότερα άτομα μετά το μωρό.
Για τον νονό σίγουρα τα πράγματα είναι πιο απλά.
Ένα άνετο κουστούμι είναι αρκετό.

2 Εβδομάδες πριν τη Βάπτιση

Κάνετε τον τελικό έλεγχο της λίστας βάπτισης, βεβαιωθείτε ότι πήρατε όλα όσα αναγράφονται και είστε έτοιμοι και χωρίς άγχος για το μεγάλο γεγονός.

1 Εβδομάδα πριν τη Βάπτιση

Επικοινωνήστε με όλους τους επαγγελματίες που συνεργάζεστε για διευκρινίσεις και τυχόν αλλαγές.
Παραλάβετε τις Μπομπονιέρες που έχετε επιλέξει.

1 Ημέρα πριν την Βάπτιση:

Τα μόνα που υποχρεωτικά θα αφήσετε να πάρετε μια μέρα προηγουμένως για να είναι φρέσκα και να μην μας χαλάσουν ιδίως αν είναι καλοκαίρι είναι τα γλυκίσματα.

Την Ημέρα της Βάπτισης

Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα της ονοματοδοσίας του αστεριού σας γι’ αυτό τίποτε και για κανένα λόγο δεν πρέπει να αφήσετε να σας χαλάσει τη μέρα και φυσικά την διάθεση.
Απόλαυσε αυτή την μοναδική εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη…!